Blazersklas

Kinderen leren muziek maken
Het Beiler Harmonie Orkest is in 2014 op de GA de Ridderschool in Beilen een blazersklas begonnen. Hier maken leerlingen uit groep 6 kennis met verschillende blaasinstrumenten en leren ze de basis van het bespelen van een van de instrumenten. Ieder jaar sluiten we dit af met een klein concertje waarbij de leerlingen samen met leden van het orkest een aantal nummers spelen.

Hoewel de blazersklas geen onderdeel is van het Beiler Harmonie Orkest hoort het er toch bij. Een aantal vrijwilligers van de vereniging steken veel tijd in het delen van hun muziekkennis aan basisschool leerlingen.

Instrumenten
De instrumenten die worden gebruikt in de blazersklas zijn de dwarsfluit, klarinet, altsaxofoon, trompet, trombone, hoorn en euphonium.

Nadat de kinderen alle instrumenten hebben geprobeerd mogen ze een lijstje maken waarop staat welk instrument hun voorkeur heeft. Ze kiezen drie instrumenten uit. Aan de hand van de lijst wordt een evenwichtige verdeling samengesteld waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met de 1e keuze van het kind.

Opzet van de lessen
Als ieder kind een instrument heeft beginnen de groepslessen waarbij ze leren hoe ze een aantal tonen moeten spelen. Deze groepslessen worden gegeven door leden van het Beiler Harmonie Orkest met ondersteuning van muziekdocenten. Tegelijkertijd leren ze ook muzieknoten lezen. Als de kinderen een paar tonen kunnen spelen zijn ze klaar om te gaan oefenen op een aantal liedjes. Het is altijd erg leuk om te zien hoe snel de kinderen dit oppikken.

Als alle lessen erop zitten sluiten we het project af met een klein concert op school. Tijdens dit concert spelen de kinderen zelf een aantal liedjes en spelen ze ook samen met het Beiler Harmonie Orkest een aantal nummers.

Optreden bij de Nagtegael