Blazersklas

Het Beiler Harmonie Orkest is op de GA de Ridderschool in Beilen een paar jaar geleden een blazersklas begonnen. Hier maken leerlingen uit groep 6 kennis met verschillende blaasinstrumenten en leren ze de basis van het bespelen van een van de instrumenten. Ieder jaar sluiten we dit af met een klein concertje waarbij de leerlingen samen met leden van het orkest een aantal nummers spelen.

Hoewel de blazersklas geen onderdeel is van het Beiler Harmonie Orkest hoort het er toch bij. Een aantal vrijwilligers van de vereniging steken veel tijd in het delen van hun muziekkennis aan basisschool leerlingen.

In 2014 zijn we begonnen met de blazersklas. Leerlingen uit groep 6 krijgen eerst uitleg over het project. Vervolgens mogen ze alle instrumenten waaruit de blazersklas bestaat uitproberen. Dit zijn de dwarsfluit, klarinet, altsaxofoon, trompet, trombone, hoorn en euphonium. Nadat ze alle instrumenten hebben geprobeerd mogen ze een lijstje maken waarop staat welk instrument hun voorkeur heeft. Ze kiezen drie instrumenten uit. Aan de hand van de lijst wordt een evenwichtige verdeling samengesteld waarbij we zoveel mogelijk rekening houden met de 1e keuze van het kind.

Daarna beginnen de groepslessen waarbij ze leren hoe ze een aantal tonen moeten spelen. Deze groepslessen worden gegeven door leden van het Beiler Harmonie Orkest met ondersteuning van muziekdocenten. Tegelijkertijd leren ze ook muzieknoten lezen. Als de kinderen een paar tonen kunnen spelen zijn ze klaar om te gaan oefenen op een aantal liedjes. Het is altijd erg mooi om te zien hoe snel de kinderen dit oppikken.

Als alle lessen erop zitten sluiten we het project af met een klein concert op school. Tijdens dit concert spelen de kinderen zelf een aantal liedjes en spelen ze ook samen met het Beiler Harmonie Orkest een aantal nummers.

Optreden bij de Nagtegael